Genzyme Waterford Offices

Genzyme Waterford Offices

Genzyme Waterford Offices

Client: Genzyme

Project: Genzyme Office Canteen and Laboratory Extension

Contract Value: €25million

Handover Date: March 5th, 2010

Awards: The project was awarded Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold Award

Water management - This project implemented a green roof and a stormwater management plan that reduces impervious cover, promotes infiltration, and captures and treats the stormwater runoff from at least 90% of the average annual rainfall.  This helps to avoid flooding during heavy rainfall events.  Project has reduced potable water use by 75.3% from a calculated baseline design through the installation of low-flow lavatories and sinks and greywater reuse.

Green travel - Bicycle storage facilities have been provided to serve at least 5% of Full Time Equivalents (FTE) and transient building occupants, measured at peak occupancy, and shower facilities for 0.5% of the FTE building occupants.

Reuse of resources - Excavated and broken rock was crushed on site, and re-used for temporary site set up and for new access roads.  10% of the total building materials content, by value, has been manufactured using recycled materials.  Project has diverted 95% of on-site generated construction waste from landfill.  36 % of the total building materials value is comprised of building materials and/or products that have been extracted, harvested, or recovered, as well as manufactured, within 500 miles of the project site.  89% of the total wood-based building materials were harvested from forest stewardship council (FSC) certified forests.

Waste management - Appropriately sized dedicated areas are in place for the segregation and storage of recycling materials, including cardboard, paper, plastic, glass, and metals.

Energy management - Energy efficiency measures include an improved thermal envelope, shading devices, reduced interior lighting power density, reduced exterior lighting power, occupancy sensors, daylighting, ground source heat pumps, and demand control ventilation.

Land use - This site had been previously developed.  54% of the site area outside the building footprint has been restored using native planting, thereby encouraging biodiversity.